DIFFÚZOROK

DIFFÚZOROK

Milyen fajtái vannak és melyiket érdemes választanom?

Ezek az okos kis szerkezetek vagy (másfajta diffúzor esetén) egyszerű konstrukciók hőhatás és égés nélkül juttatják az illatanyagokat a levegőbe. Ez azonban csak a legalapvetőbb tulajdonságuk. Az égésmentes párologtatáson belül többféle megoldás létezik. Nézzük, milyen típusokat ismerünk!

HIDEG ÉS REED PÁROLOGTATÓK

Ezek a legegyszerűbb és a leginkább pénztárcabarát megoldások. Kezdő illatbarátoknak talán ezek a legmegfelelőbb eszközök. Könnyű használni őket és sokszínűségükkel bárkit képesek beavatni az illóolajok és a térparfümök világába.

Hideg párologtatónak nevezzük azokat a (többnyire egyszerű kivitelű) porózus felületű tálacskákat, amelyekre egész egyszerűen rá kell cseppentenünk az aromákat. A porózus felület magába szívja az olajat, amely onnan fokozatosan elpárolog. Hasonlóan egyszerű és beavatkozást nem igénylő módon működik az úgynevezett reed párologtató is. Ez általában egy formás kis üvegcse, amelyben illóolaj rejlik, és amelynek keskeny szájából vékony (nád)pálcikák állnak ki. A olaj felszökik a pálcák belsejében, és a fönt, a pálcák “száraz” végén fokozatosan elpárolog. A pálcás diffúzorainkat ide kattintva tudod megtekinteni.

Mivel a hideg és a reed párologtatókhoz használ illóolajok alkoholmentesek, sokáig párolognak, nem illannak el rögtön, így az általuk hordozott aromákat sokáig élvezhetjük belső tereink levegőjében. A diffúzorok e típusának nagy előnye még, hogy hangtalan, biztonságos és nem igényel elektromos energiát. Egyetlen hátrányuk, hogy az illatanyagok levegőbe jutását nem igazán lehet szabályozni. Ennek ellenére a megfelelő (nem túl nagy) helyiségekben alkalmazva kiváló és nagyon is népszerű megoldást jelentenek.

ILLÓOLAJ PORLASZTÓK

A diffúzorok ezen fajtája vivőanyag nélkül képes az illóanyagok molekuláit a levegőbe juttatni. Hatásuk intenzív, aminek köszönhetően gyors és karakteres illatélményt okoznak. E hatékonyságnak azonban másik oldala, hogy ügyelnünk kell a porlasztási időre, nehogy túlszaladjunk a megfelelő mértéken és több aromát juttassunk a levegőbe, mint amennyit valójában szeretnénk. A készülékek magas ára miatt a kezdő és a szerényebb anyagi lehetőségekkel bíró illatbarátok általában nem a porlasztó mellett döntenek, de ez mégis talán a legtisztább és leghatékonyabb diffúzorfajta.

ULTRAHANGOS LÉGTÉR-ILLATOSÍTÓK

Valószínűleg ez a legnépszerűbb típus. Ahogyan a nevéből is kitűnik, ezek a készülékek ultrahang segítségével porlasztják a levegőbe a víztartályukba cseppentett illóolajokat. Nagy előnyük, hogy finoman és hidegen párásítják a levegőt (ami télen, vírusos időkben, ill. nyáron, a légkondícionálók intenzív használata miatt egyaránt fontos és ajánlott lehet egészségünk megőrzése érdekében). Akár nagyobb belső terekben is használhatjuk őket (a diffúzor teljesítményétől függően), működésük halk, és ma már jó minőségben is megfizethető áron kaphatók. A design-t illetően pedig szinte végtelen választékkal állunk szemben: bármilyen stílusú otthonba tökéletes kiegészítőként illeszkedhet egy ilyen diffúzor. Csak meg kell találnunk a kedvünkre valót.

Ugyanez hatványozottan igaz a diffúzorok egész világára, hiszen láthattuk, hogy kis és nagy terekbe, terápiás vagy puszta hangulatteremtő célra, szabályozható vagy önműködő módon, vivőanyaggal vagy anélkül illatosító típusok közül tengernyi megoldás áll rendelkezésünkre, ha szeretnénk belecsöppenni az illóolajok és az otthoni térillatosítás varázslatos világába. Mi mindenkit arra buzdítunk, hogy mihamarabb váljon illatbaráttá! Ehhez pedig talán a legjobb eszköz egy kiváló diffúzor.